torsdag 1 december 2016

Språkporr #8 - jag ser han därna


Ja, rubriken är felaktig svenska. Men det som för mig låter som ekensnack/grov stockholmska, har fornnordiska rötter.

På isländska heter pronomenet han just hann i ackusativ, vilket är det kasus som någonting man ser hamnar i. "Ég sé hann" är fullständigt korrekt isländska, medan "Ég sé honum" (dativ) är felaktigt.

Därna finns det väl ingen människa som säger längre, men när jag var ung var det hyfsat vanligt. Det låter ganska illa i mina öron, men på isländska är det både korrekt och vackert (allt är nämligen vackert på isländska). "Ég sé hann þarna" är faktiskt här den enda möjligheten, även om þar också finns. þarna används uteslutande som demonstrativt pronomen, medan þar är ett adverb.

Det motsvarande paret hér och hérna finns också, men till skillnad från dess systerpar, är dessa helt ömsesidigt utbytbara.

Intressant? Så man bara smäller av, tycker jag.

3 kommentarer:

 1. Där jag vuxit upp i Norrbottens inland säger åtminstone den äldre delen av befolkningen ”därna” (med kort betonat ”ä” och utan rull på r:et) när man menar där.
  Bor i Västerbotten nu, här är samma ord ”dänna” eller ibland ”denna” eller nästan ”danna”. För ”här”: ”härna” och ”hänna/henna/hanna”. Låter inte illa i öronen, bara hemtrevligt och varmt :-)

  Så, ja, det finns människor som säger så fortfarande. Känner mig märkligt mallig; Hej Island, vi är med er nu, liksom.
  //Mvh Dialektkramare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Gud, så intressant! Jag vet extremt lite om Sveriges dialekter, men jag kan tänka mig att det finns rester av gammal svenska lite här och där. Det är hur spännande som helst. Av någon anledning gillar jag utdöda språk väldigt mycket - alltså, svenskan och dess dialekter är ju inte utdöda, men dessa små variationer från "standardspråket" utgör ju ett slags levande fossil, vilket jag går igång på oerhört (liksom att "acqua" fortfarande heter just så på italienska).

   Tack för denna lilla informationspärla!

   Radera
 2. Jag är rätt kass på alla dialekter som finns i södra Sverige, tyvärr. Men gillar verkligen när folk inte döljer det i sitt språk utan bara brer på :-D Jag tror att det är det där "utdöda" jag går igång på också, en levande länk till forntiden :-)

  SvaraRadera