onsdag 17 januari 2018

Författarskola #48 - tre droppar Lindbäck


Häromnatten läste jag äntligen ut Johanna Lindbäcks nya bok Karta för förälskade och andra vilsna. Jag började på den för någon vecka (eller två?) sedan och läste några sidor, men eftersom det i det här fallet rör sig om ett fysiskt pappersexemplar som jag plockat hem från förlaget (jomen, vi ligger på samma förlag - det är så SJUKT!) så tog det en stund innan jag kom igång med en andra lässession. Det är så bökigt bara det där med att fixa tillräckligt med ljus för mina skumma gamla ögon! Men, denna andra lässession slutade inte förrän jag var så illa tvungen att avrunda p.g.a. att boken tog slut!


Jag älskar Lindbäcks böcker! De är så himla lagom lugna och fina och handlar mest om inre konflikter och vardagligt mellanmänskliga problem - i allmänhet av tonårsförälskelsenatur - och de är dessutom så himla roliga på ett tillbakalutat, stillsamt sätt. När jag nyss upplevde min lilla actionkris så tipsade oarya om just denna bok (som jag alltså så smått börjat läsa redan vid det tillfället) och han har ju så rätt (som vanligt, typ): När man inte vill ha action, men däremot en massa mys och pirr, så ska man läsa Johanna Lindbäck.

Trevlig är hon dessutom. Jag kommer ihåg när jag precis hade läst några böcker av henne för första gången och letade upp henne på en förlagsfest för att berätta hur mycket jag gillade dem. Hon satt i ett avskilt rum med ett gäng andra, i förekommande fall mycket namnkunniga författare, och när jag vände mig till henne och sa att jag verkligen gillade det hon skrev så liksom pekade hon på sig själv och ba: "Johanna Lindbäck?" Inte som i att hon undrade vad hon själv hette, men som i att hon funderade på om det verkligen var henne jag avsåg. Och senast igår så svarade hon mig snällt och relevant på några frågor jag hade kring Författardagen (som jag ska medverka på nästa fredag).

Låt oss heller inte glömma att det är hon som tillsammans med Lisa Bjärbo har den utmärkta podden Bladen brinner! Där slår de verkligen ett välbehövligt slag för barn- och ungdomslitteraturen.

Nå, nu ska ju detta inte främst handla om Lindbäcks personliga förtjänster, utan mer om hennes författarskap och vad som gör hennes böcker så himla, himla mysiga. I vanlig ordning tänker jag försöka destillera det hela till tre droppar, eftersom det brukar vara ungefär vad jag klarar av att klämma fram när jag ska göra någonting så svårt som att försöka förstå varför en författare är bra.

1. Hon låter oss frossa i känslor. Den som minns hur det var att vara förälskad när man var tonåring, vet att det kunde uppta precis hela ens liv. Hur kropp och själ uppslukades. Och Lindbäck låter detta få plats. I stället för att visa vid ett tillfälle hur det känns i en person, så kommer det tillbaka, om och om igen. Hon fokuserar på detaljer. Hur händer ser ut. Ett lår mot ett annat lår. Suget efter att luta sig den där sista biten mot någon, in i en kyss, fast man håller emot.

2. Hon kan verkligen vara så himla rolig. Ett icke-spoiligt smakprov från Karta för förälskade och andra vilsna när det talas om vad folk i fantasy brukar heta: "lord ... Craven ... dark ... Aslan-någonting". Jag tycker att det är lysande! Och när en av huvudpersonerna upptäckt att den andra skelar: "Igår när de stått på stranden hade hon slagits av snyggheten i just såna skelningar. Inte fattat hur hon kunnat missa den asheta detaljen hela sitt liv." Det är så himla välfunnet.

3. Ja, nummer 3 får väl bli lugnet då. Att det faktiskt inte "händer" så mycket. Det är ingen hemlighet att Lindbäck är kanske världens största Skam-fan, och det handlar väl bland annat om att serien i så många avseenden påminner om hennes böcker. De i någon mening små tingen får ta stor plats, helt enkelt. Känslor i centrum (se punkt 1). Otroligt befriande när man är riktigt, riktigt trött på stora, tillsynes oöverstigliga problem.

Om du inte har läst någonting av Johanna Lindbäck, så börja för all del med Karta för förälskade och andra vilsna.

12 kommentarer:

 1. Johanna är faktiskt en av anledningarna till att jag skriver. Har inspirerats mycket av både hennes böcker och hennes blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att höra. Kan verkligen förstå det!

   Radera
 2. Ja, älskar Johanna Lindbäck! Men i din fina beskrivning av henne fick du inte med en av mina favoritgrejer. Rösten!! Alltså hon är den i hela världen som är mysigast att lyssna på, en stor anledning till att jag följer Bladen brinner (som iofs är bra på andra sätt också men att höra henne prata är det absolut bästa med den för mig). Har aldrig träffat henne irl dock, kanske låter hon bara sådär supermysig på podd?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen, du har rätt! Hon har verkligen en mysig röst. Och den där antydan till norrländska som hon bevarat, den är så fin. Hehe, närå, hon låter jättemysig irl också:)

   Radera
 3. Tack för tips! Jag råkar vara väldigt förtjust i vardaglig dramatik, om den beskrivs bra. Alltså sådan som kan vara trist, eller heltlivsomvälvande, beroende på upplägg. Det är en konst att kunna förmedla den.
  För övrigt tycker jag det är väldigt underhållande att läsa om hur imponerad du (fortfarande) är av sammanhangen du rör dig i. Så gulligt, gillar dig bara ännu mer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vardagsdramatik rules när den är som bäst!

   Hehe, jag är starstruck dygnet runt och kommer förmodligen att förbli i det tillståndet resten av mitt liv. När jag är på någonting författarmässigt så får jag alltid bita mig i tungan för att inte ropa rakt ut: "Hallå! Jag får vara med här! Jag låtsas att jag är en av er och jag tycks komma undan med det!"

   Tack, f.ö.:)

   Radera
 4. Alltid intressant att läsa dina analyser. Jag har faktiskt aldrig läst något av Lindbäck, men kanske får se till att göra det nu. Hon är egentligen inte en författare som jag tror passar min egen smak fullt ut, men ibland kan det ju vara bra att gå lite utanför de egna läsvanorna. Och oavsett detta verkar det ju finnas ett och annat att lära sig av henne. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hennes böcker är mjuka och fina och dessutom snabblästa. Jag har svårt att se att man skulle kunna tycka illa om dem - även om det nu inte skulle bli någon ny tio-i-topp-favvo.

   Radera
 5. Bra lästips, som låter annorlunda och eget dessutom. Och du, du är också himla rolig;) Jag är ett stort fan av din blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, kära du:) Ja, Johanna Lindbäck är ett stående lästips.

   Radera
 6. Jag kan liksom bara hålla med och instämma och nicka igenkännande. Inte för att jag träffat Johanna Lindbäck, utan för att hon verkligen skriver så bra. Ändå har jag inte läst denna sista än. Måste åtgärdas å det snaraste.

  SvaraRadera