tisdag 9 januari 2018

Jag tycker till #17 - Divergent


Jag säger bara WOW. Jag är golvad. Det här var bland det mest omskakande jag bevittnat.

Jag pratar om filmatiseringen av Veronica Roths bok Divergent.

Och maken till pure CRAP får man leta efter, med fucking ljus och lykta! Vilket jävla trams! Och illa genomfört. Helt charmlöst på alla upptänkliga sätt.

Jag brukar inte börja med att se filmen när det finns en bok, men den här gången tänkte jag ge mig på den destillerade varianten direkt, eftersom jag har annat att läsa och misstänkte att det ändå inte skulle bli någon ny favorit. Men jag kunde väl aldrig ana att den skulle vara SÅ till den milda grad USEL.

Världsbygget! Hjälp. Dessa "factions". Ska man skratta eller gråta? Märker att jag spontant gör det förra. Vad fan, liksom? Ok, det är inte ovanligt att man i dystopi behandlar just detta om strikt uppdelning av människor och fråntagandet av rätten till en avvikande åsikt - fullt begripligt, eftersom det är precis det som då och då drabbar samhällen och gör dem till vidriga styggelser som måste bekämpas till varje pris - men det är någonting så oerhört töntigt över de här olika grupperna (kopierat från Wikipedia: Abnegation (the selfless), Amity (the peaceful), Candor (the honest), Dauntless (the brave) and Erudite (the intelligent)). Och det hela känns så LITET. Även om man tänker sig att den absolut största delen av Chicagos befolkning utplånats så blir det bara pluttigt, på något sätt.

Så har vi de ytterligt charmbefriade ungdomarna. Shit. Och dialogen. Suck. Och tristessen. Blä. Och den fjantiga flagghämtningen. Urk. Och den superskumma simuleringen. What? Och - gode, gode gud! - när de hoppar av och på det där jädrans tåget! Hahahahaha! (Fast inte på det glädjefyllda viset.)

Och det bara fortsätter, liksom. Vet uppriktigt sagt inte hur jag lyckades hålla ut till det bittra slutet. Kanske hoppades jag på någon liten ljusglimt, vem vet? Det kom i alla fall ingen sådan. Det var bara, bara pinsamt och dåligt.

Jag vill tydliggöra att jag uttrycker mig så här skoningslöst helt enkelt eftersom jag är ganska övertygad om att Veronica Roth aldrig kommer att läsa detta (trots Google Translate och dess obegränsade möjligheter). Dessutom kan det ju möjligen hända att boken är fantastisk, men att filmmakarna misslyckats kapitalt (host host Harry Potter). Och OM du skulle läsa detta, Veronica, så hoppas jag att du inte blir alltför ledsen, utan att du obekymrat skrattar hela vägen till banken.

8 kommentarer:

 1. Det som talar för den här filmen är att de har M83 på sountracket. Och, för att anknyta till ditt förra inlägg, så är det här action av typen ”I couldn´t care less” = fungerar utmärkt för mig när jag känner mig skör och behöver titta på sådant som inte skaver. Det händer en massa (somnar inte) och jag bryr mig inte nämnvärt, kan fokusera på vad jag inte alls gillar, hur dialogen skrivits, eller nåns frisyr, och klämde alla hittills utkomna filmer under en helg. Har inte läst böckerna, men av succén att döma misstänker jag att de är betydligt ”varmare” än filmerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog rätt i att böckerna är varmare på något sätt, så att man bryr sig en aning. Jaså, fler filmer har hunnit komma? Påminn mig om att missa dem.

   Radera
 2. Haha, älskar denna totalsågning! Om jag nån gång får chans att ge ut en bok skulle jag vilja att du recenserade den (även om jag vet att du inte gör sånt men man kan ju drömma)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen fy! Jag skulle väl aldrig såga en författarkollegas bok! Alltså, OM inte den författarkollegan är framgångs- och stenrik, vilket ju är fallet här.

   Radera
 3. Filmen är en enorm besvikelse (som jag såg på bio!). De fem fraktionerna är en stark förenkling av personlighetstyper, det kan jag tycka även när jag tänker på böckerna. Men böckerna funkar bra, de är mer komplexa än filmen. Filmen har tyvärr bara totalförstört dem för mig. Ser skådisarnas taffliga karaktärer framför mig numer. Suck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, vad intressant. Ok, tänkte att det kunde vara så. Tror inte att jag kommer att ge böckerna en chans - av rena tidsbristskäl - men då vet jag i alla fall vad en klok människa anser om dem.

   Radera
 4. Nä, du kan lugnt hoppa över böckerna. Jag tyckte att det var hyfsat underhållande precis när jag läst dem men ju mer jag tänkt på dem i efterhand så har betyget sjunkit rätt ordentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså minsann? Har du sett filmeländet?

   Radera