tisdag 4 december 2018

Döden och flickan eller hur cellon fuckade upp mitt liv

Början på andra satsen av Schuberts stråkkvartett Der Tod und das Mädchen, violin 1

Jag älskar klassisk musik. Vilket är ett oerhört allmänt påstående och därmed inte riktigt sant: jag älskar framförallt stråkmusik, helst i form av kammarmusik (alltså i mindre ensemble, typ en stämma för varje enskilt instrument - inte stor och vräkig symfoniorkester).

När jag var femton började jag spela fiol. Vid det tillfället gjorde jag det för att jag var kär i en kille som spelade fiol, men det är mindre viktigt, för med tiden kom det att bli någonting helt annat och mycket större för mig. F.ö. ville jag på den tiden bli operasångerska, så det var liksom inte helt utanför mitt område.

Nå, jag gick hursomhelst in med den bestämda uppfattningen att det ändå var för sent för mig, jag som var femton(!) år - jag skulle inte ha en chans att någonsin bli bra. Numera vet jag att jag hade kunnat bli typ hur bra som helst, om än inte professionell solist, men det har i vilket fall som helst aldrig varit på tapeten. Trots detta har jag envetet fortsatt genom alla år, visserligen med låååååånga perioder av total avhållsamhet, men jag har alltid kommit tillbaka och alltid älskat att spela när jag väl gjort det - i synnerhet tillsammans med andra glada amatörer.

Enter the cello.

Alltså, när jag började spela cello - egentligen inte förrän för några veckor sedan - så trodde jag ju att det skulle vara som att spela fiol ungefär, vilket bara stämmer delvis. Det är faktiskt ganska annorlunda, även om det så klart inte är helt väsensskilt. Det jag INTE trodde var att mina första taffliga försök på cellon skulle TOTALT FUCKA UPP MITT FIOLSPEL.

Men det gjorde det. Häromdagen plockade jag fram fiolen för att spela en truddelutt. Noterna ovan utgör förstafiolstämman i början på andra satsen i Schuberts stråkkvartet "Der Tod und das Mädchen" (Döden och flickan) - detta kan vara min favoritkvartett, alla kategorier. Den börjar G-G-G-G. Alltså samma, på fiol mycket enkla, ton fyra gånger. Jag satte glad i hågen igång att spela dessa fyra toner.

Redan där upptäckte jag att någonting var seriöst fel. Fingrarna visste inte var tonen låg på strängen och i synnerhet stråken ville ingenting alls! Den gled förvirrat över på fel sträng och visste inte vart den var på väg. Och på den vägen fortsatte det. Som man ser (även om man inte kan läsa noter) så blir det värre längre fram i stycket och när jag väl kom till de partierna så hade jag liksom redan gett upp. Det. Lät. AS. Och det kändes på allvar som om jag aldrig hade hållit i en fiol förut.

Ok, min teori är att det här är ytterst tillfälligt och att jag med lite tålamod kommer att hitta tillbaka till det instrument som jag spelat till och från i trettio (30!) år. Men det var fan inte roligt.

Kuriosa: Strax efter detta fick jag ett mail där man undrade om jag kunde tänka mig att hoppa in på fiol på en liten informell konsert i ett kvartettsällskap där jag är medlem, OCH den person som hastigt hade insjuknat och därför behövde en ersättare var ingen mindre än mannen jag köpte min cello av. Jag kan säga att jag avböjde, vänligt men bestämt.

Nej, jag tänker inte ge upp cellon p.g.a. detta, men jag tänker definitivt ta fram fiolen lite oftare framöver. Dock svävar jag alltså för tillfället i limbo, utan tillgång till något stråkinstrument alls! D.v.s. jag kan inte spela någonting vettigt på vare sig cello eller fiol. Läskigt. 

Tur att jag även fulspelar piano, för annars vet jag inte vad jag skulle ta mig till just nu.

6 kommentarer:

 1. Men vad skumt, och vad synd att du missade konserttilfället, hade ju varit superkul (om du känt dig någorlunda i form då...)

  Så vilkets instrumenten ska du foka på framöver? Något från nötknäpparen till jul kanske!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då - det kanske jag skulle ha tillagt: jag deltar aldrig i några framföranden, vilket folk har svårt att ta till sig. För mig är det bara ångestladdat att spela FÖR någon. Jag vill bara spela för mig själv och tillsammans med dem jag spelar med. Som Estrella ungefär: ett lätt sätt att umgås (sa de i reklamen på 80-talet iaf).

   Det blir cellonoch åter cellon främst här. Den är min nya kärlek. Den gamla finns kvar och jag får helt enkelt inte glömma att underhålla den.

   Radera
 2. I feel your pain, med fiolen alltså. Brukade spela gitarr (mediokert, har för korta fingrar för att det ska funka klockrent), men blev inför en nyårsrevy övertalad att spela ukulele. Efteråt låter det typ ”twang” när jag spelar gitarr. Kan förvisso bero på olika antal strängar + olika stämning men i någon typ av affekt plockade jag aldrig upp gitarren igen. Inte så smart.

  Läser i svaret till Helena att du ämnar hålla liv i fiolspelandet, och det måste ju vara the way to go. Släpp inte en kärlek, som jag gjorde. Följer cellospelandet med spänning :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, det hände dig också? Verkligen trist. Jo, visst tänker jag hålla liv i fiolen, men just nu går det så himla pissigt med cellon att jag är helt låg och inte vill spela någonting. Men det går över!

   Radera
 3. Vilken cellsam historia;) Så roligt att du spelar också, jag har ingen talang i den vägen alls. Trevlig helg! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag spelar, som sagt, hellre än bra, men skulle inte kunna leva utan det. Kram!

   Radera