fredag 28 juli 2017

Författarskola #37 - att semesterskriva


Jag tycker att det är helt sjukt svårt att skriva på semestern när dottern är ledig från dagis och maken går omkring och stökar här hemma. Jag känner ett krav på mig att vara ständigt närvarande för utflykter av diverse slag varvat med i längden rätt så påfrestande konceptlekar - alltså sådana lekar som min treåring vill leka om och om igen (just nu är det mest kejsarsnitt, där hon själv föds ur min mage). Detta i kombination med ett manus som milt uttryckt ligger och flyter i limbo, gör skrivandet torftigt och knepigt att få till över huvud taget.

Till saken hör att jag har ett väldigt fritt jobb där jag i allmänhet har möjlighet att ta mig värdefull skrivtid i lugn och ro mitt på dagen och därför slår just "ledigheten" så hårt mot mitt skrivande. Shit, vad gnälligt att ens prata om det här, när jag förstår att de allra flesta måste klämma in sitt skrivande på små tidssnuttar som med stor möda mejslas fram ur vardagen.

Och så den kloka reflektionen då (som vissa av mina inlägg i den här kategorin ändå gör anspråk på att innehålla): Ge inte dig själv alltför mycket slack bara för att det känns tungt och svårt att få till kvalitetsskrivtid, för då står det ju garanterat still. Skriv, någorlunda regelbundet om än inte så himla mycket åt gången.

Min egen plan är att låta storyn balla ur lite som den vill just nu. Jag vill ha ett råmanus färdigt att lirka med inom en överskådlig framtid - inte minst eftersom förlaget måste få lite tid på sig att fundera på ifall det är någonting värt att satsa på till hösten 2018. Jag kan inte komma dragande med mitt manus till jul och hoppas att den varianten ska funka en andra gång. Någon liten gnutta professionalism kan ju en medlem av författarförbundet förväntas uppvisa.

10 kommentarer:

 1. Kan du inte gå hemifrån en timme eller två om dagen (om nu maken ändå är hemma) och sätta dig på ett cafe/bibliotek och skriva koncentrerat under den tiden och ägna resten av tiden åt familjen? Så blir det liksom mer skriv när du försöker skriva, och du kan ägna dig helhjärtat åt det andra när du är klart. Det är ju sjukt svårt att försöka skriva samtidigt som man försöker göra annat och prata med andra samtidigt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du, det är en sjukt bra idé. Det vore ju det allra bästa förstås. Och det var faktiskt från början meningen att vi skulle ha ett sådant arrangemang, men det rann ut i sanden. Tack för att du påminde mig!🌸

   Radera
 2. Ah, låter jätteambitiöst att skriva under övriga familjens semester! Jag är alltid helledig på sommarsemester, jul och påsk, behöver liksom koppla bort helt, men TÄNKER desto mer på synopsis och annat. Har löst många problem de senaste veckorna men inte skrivit en rad :) Är lite frånvarande övrig tid, pga heltidsjobb + skriv, och tänker att femåringen kan få ha en heltidsmamma några veckor per år. Men det är såklart JÄTTEANNORLUNDA om man har författandet som jobb, eller ett bokkontakt. Skulle nog skriva mig genom semestern då, som en iller!! Om du får en briljant lösning på HUR man skriver under semestereländet (ja, jag blir lite rastlös), då vill jag gärna veta :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, inte är jag någon iller direkt, men känslan är lite desperat faktiskt, för jag kan inte göra som du: tänka och lösa saker utan att skriva. Jag måste skriva för att komma någonvart alls med historien. En läskig känsla att skriva så hetsigt och extra oplanerat som nu, lite som om jag tappat kontroll fullständigt över manuset. Men jag provar den här varianten nu, så får vi se var vi landar. Worst case scenario: det bidde ingen bok. Då skriver jag en ny. Envishet är lite av min superkraft.

   Men roligt att höra att det går framåt för dig, trots allt, under rådande semesteromständigheter!

   Radera
  2. Å herre gud, fattar grejen, förstår stressen! Gillar café-skriv-förslaget från Katarina, eller kanske skriva en stund på morgonen (om inte barnet gör tidiga mornar). Har vid tillfälle kört att "mamma ska ta sovmorgon, stig upp med pappa" och sen skrivit med laptopen i sängen en timme på helgerna under extremt mammig period.
   Ska bli intressant att se hur din semestermetod funkat! Läser din första just nu, är svårt imponerad och vill såklart att det ska komma fler böcker från dig :)

   Radera
  3. Tack, det var rart sagt:) JAG är imponerad över att du byter ut en sovmorgon mot att skriva (min dotter är dessvärre extremt morgonpigg).

   Radera
 3. Skriva under semester varierar. Förra året blev det inget alls, trots en tanke om det. I år följer jag testläsarnas kommentarer och redigerar efter dem. Men inte varje dag. Att få ihop det med "bara" andra halvan kan vara lite knöligt ibland. Med barn också tänker jag att det skulle varit nästintill omöjligt och tycker alla som skriver och får ihop alla bitar är grymmma :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan, mitt svar verkar ha försvunnit i cyberrymden.

   Det låter bra att ägna sig åt en mildare(?) form av redigering. Jag önskar att jag vore på det stadiet med boken, men tyvärr är det precis nu jag borde vara som allra mest fokuserad för att få styr på historien.

   Radera
 4. Imponerande med er som få ihop familjeliv och skrivandet. Förstår att det är en annan tillvaro som "riktig författare" - om uttrycket tillåts. Det går inte att ha sommarsemester hur som helst ;)
  Hoppas du fått en skön tid med familjen ändå och att skrivandet kommit framåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, riktig författare - jo jo:) Men visst, att ha någon form av deadline, även om den är svävande, lägger ju en aning press på en.

   Tackar! Och hoppas att du har det riktigt bra du med!

   Radera