fredag 9 februari 2018

Jag tycker till #18 - Altered Carbon

En härlig vy över en framtida stad

Altered Carbon, ja. Netflix nya stora seriesatsning. En dystopi där man kan köpa sig en ny kropp (sleeve) och implantera sitt medvetande (lagrat i en enhet som kallas stack) i denna. Detta gör så klart att rika människor kan leva för evigt, medan fattiga människor har det minst lika eländigt som alltid.

Detta är förutsättningarna.

En ytterligare förutsättning är förresten Joel Kinnaman. Nu lika deffad som Alexander Skarsgård inför Tarzanrollen. Är han cool och stenhård? Jovars. Ser han bra ut? Ja. Alltså, JA. Jesus, ja.

Hur ser människan ut egentligen? Här visserligen en aning kladdig efter upptinandet, men ändå! Jesus, vilken hunk.

Jfr. vår andra Hunk med stort H. Tänk vilka vikingar vi har exporterat till Hollywood ändå!

Men räcker det med att karlen ser ut som en gud? Nja. Visserligen är jag rätt immun mot att charmeras av utseende (jag är en brain girl alla gånger!), men jag tror att även andra skulle hålla med om att det är lite tunt som enda kvalifikation hos en tv-serie.

För någonstans misslyckas man med den här serien, trots frimodiga sci-fi-tag. Jag älskar skitig, lite depraverad framtid, men jag älskar ändå inte det här. Kanske är det att handlingen är så rörig att jag inte riktigt hänger med. Fast jag är nästan alltid mer eller mindre borta när jag kollar på serier (p.g.a. monumentalt dåligt minne) och det brukar inte hindra mig från att uppskatta upplevelsen ändå.

Är det den ständiga, supertrista sexfixeringen? Det är bra mycket naket och en massa tröga scener på typ strippklubbar och sådant. Jag har så SVÅRT för den där typen av syndiga miljöer/scenarier. Det tråkar verkligen ut mig aktivt. Jag måste vara extra känslig på något sätt, eftersom jag tycker att sex i film och böcker i stort sett alltid med fördel kunde strykas oavkortat. Det låter som om jag är pryd, men det är inte det det handlar om. Nej, det är bara någonting som jag inte är det minsta intresserad av i "konstnärlig" form. Hehe, clean teen passar mig utmärkt:)

Jag vet fan inte. Men det når i alla fall inte hela vägen. Dock finns detaljer som är bra och på det hela taget blir jag inspirerad till att själv skriva. För mig räcker det ganska långt.

6 kommentarer:

 1. Alltså jag var så pepp på att kolla på det här, kan leva med rörig handling (har smart sambo som också tittar), men sen läste jag ”trög scen på strippklubb”, och bara ’mjeh?’. Försöker dom göra dystopi noir? Får nog ge det ett par avsnitt ändå, kanske funkar det bättre om förväntningarna är låga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det noir de försöker sig på. Fast jag kanske överdriver det hela. Min övergripande känsla är dock denna.

   Radera
 2. Tack Elin, har också varit sugen på denna men låter som den kan prioriteras ner några snäpp till reservlistan... Meningslösa sexscener, nakenhet och strippklubbar går fetbort. Själv har jag iofs alltid (hittills) med en del sexscener men då bara, bara, bara är de en viktig del i handlingen och verkligen finns där av en anledning och skildras med fokus på storyn och inte själva sexet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget fel med sex för dem som gillar att kolla/läsa, men om man inte är så intresserad så finns det gott om scener att gäspa sig igenom här. Dock, som sagt, den har sina ljusglimtar och känns allmänt inspirerande. Typ: "Jag kan göra någonting bättre."

   Radera
 3. Såg två avsnitt nu i helgen och det blir nog inte fler. Jag som älskar sci-fi/dystopier började nästan pyssla med annat under tiden. Och rörig är ju bara förnamnet, man får ju ingen bakgrund till någonting. Netflix hade satt 99% matchning på denna. Så fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen, se där, en bevisat klok människa som håller med mig:) Faktiskt så tycker jag dock att den har tagit sig en aning. Har nog sett sex eller sju avsnitt nu och det har i alla fall gått åt ett något bättre håll.

   Radera