måndag 23 april 2018

Fotboll för fyraåringar

Jag har fått ett brev hem från någon sorts fotbollsklubb där man erbjuder knatteträning för barn födda 2014. Mitt barn är fött 2014. Hon är flicka. OCH DET SPELAR TYDLIGEN ROLL!!!

Jag har lagt upp bilderna från brevet i så stort format att det buggar ur hela bloggen, men ni måste få läsa detta.

 Finn fem fel

Någon har försökt uttrycka varför de gör denna uppdelning i pojkar och flickor

Vi talar om fyraåringar här. De är barn, liksom. Punkt slut. Min dotter har fortfarande endast lite lös koll på pronomina "han" och "hon". Av det röriga raljerandet som ska ursäkta det hela förstår jag att det finns någon sorts "yttre" omständigheter som krånglar till det hela. Min favorit är dock "Mixar man grupperna så är det svårt att veta vilka föräldrar som tillhör vilka barn". The ramblings of a madman, liksom.

Grejen är den att jag ÄNDÅ funderar över att anmäla min dotter till detta, helt enkelt eftersom jag vill att hon ska få prova på olika sorters lekar/aktiviteter. Fotboll är något som både jag och min man avskyr, men jag tror att hon kan tänkas gilla det. Problemet är då att ingen av de tider då flickor är tillåtna(!) är ideal. Tisdagar funkar inte och 16.45 en fredag blir lite sent för henne.

Får tänka lite. Men blä.

15 kommentarer:

 1. Alltså, "Mixar man grupperna så är det svårt att veta vilka föräldrar som tillhör vilka barn" är ju nåt helt fantastiskt. Det låter som nåt ur ett satirprogram. Är det Grotesco som arrangerar fotbollsträningen?

  SvaraRadera
 2. Uppdelningen mellan tjejer och killar i lägre åldrar suger verkligen. Så var det hos oss också och min son som då mest hade tjejkompisar tyckte att det var så trist att han slutade innan han knappt hann börja. Håller med om Davids kommentar kring "försvaret" ... Stön!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt klart lite extremt tidigt det börjar ...

   Radera
 3. Ja de argumenterar inte särskilt bra i frågan. Men kan tillägga att här hos oss hade de mixad träning när min dotter började när hon var fem. Men vi tyckte, rätt eller fel låter jag vara osagt, att killarna tog över så tjejerna inte fick mycket till träning. Hon hoppade av sen efter två säsonger. Generellt, det finns individuella undantag åt båda hållen! Jag som själv är gympatränare åt en mixad grupp 2012:or tycker mig även där se skillnader och att det hade underlättat att separera just för att killarna tar så otroligt mycket plats (strular, stökar, kan inte stå i ledet utan puttas osv) och därmed tyvärr fokus så tjejerna får inte det utrymme de är värda. Generellt, givetvis finns individuella undantag. Så jag är kluven i frågan (även om det var jag som propsade på mixedgrupp för gympabarnen från början av de anledningar du nämner. Det är konstigt och onaturligt för barnen att dela upp sig så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, javisst. Det är ju det här som faktiskt i förlängningen genomsyrar hela samhället: Killarnas bufflighet och tjejernas försiktighet och hänsyn. I någon sorts drömvärld är det ju precis där i början man skulle kunna ha en rejäl påverkan på detta, genom att som vuxen se till att barnen lär sig att både ta för sig och samtidigt visa hänsyn. Skitsvårt och att försöka få till det i praktiken vet jag inte om det går. Och som mamma till en av naturen något försiktigt lagd dotter så blir jag liksom automatiskt mest intresserad av att hon ska få ta plats. Samtidigt som jag blir hjärtligt PO:ed av detta.

   Radera
 4. Egentligen är alla kommentarer överflödiga efter Davids; Grotesco - jag dööör! :-D
  Jag jämför med lokala hockeyföreningen (finns i grannkommunen = lokalt i norrländska mått, en ”kör” icke där en bor så att säga) där de bjuder in alla barn födda -10 och senare till träningarna, utan en massa ordbajs för att förklara tilltaget med pojkar och flickor som tränar tillsammans. Men, damspelare från orten utmärker sig på hög nivå, och då agerar klubben kanske därefter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, vad intressant. Det har säkert med saken att göra, ja. Prestation! Det är alltid poppis.

   Radera
 5. I sak är det helt vansinnigt, självklart.
  Kan inte alla bara få spela, skitsamma vilket lag. De är fyra år!
  Men, nu ska jag sticka ut hakan, som före detta fotbollstränare så förstår jag vad de menar, fast det både är märkligt uttryckt och onödigt nervöst i förtid. Det de funderar intensivt på i din dotters klubb är uppenbarligen hur de ska undvika att ett lag står utan en vettig tränare, när det är dags att splitta lagen.
  Jag har sett det hända, att ett lag efter en split inte hade någon tränare alltså. Men, barnen var betydligt äldre, och faktiskt flickor hela bunten. Det föll sig så att de engagerade föräldratränarnas barn hamnade i samma lag vid uppdelningen, och resultatet blev att de flesta i laget utan föräldratränare slutade då någon vettig lösning inte stod att finna. Civilekonomen och föräldern Fredriks irrande på planen, efter att ha suttit framför schackbrädet hela uppväxten, skapade inte glada fotbollsungar. Inte heller hjälpte Anki till, som visserligen var på god väg mot att bli professor i molekylärbiologi men aldrig hade rört en boll i sitt liv (om man inte räknar mätkolven i labbet) och inte heller tålde höga ljud.
  Exakt HUR denna könsuppdelning hjälper till på vägen skulle någon kanske behöva förklara lite extra, efter att ha gått en förklaringskurs, då jag sett lika många pojk- som flickföräldrar som varit peppade och bra fotbollstränare.
  Förhoppningsvis har din dotters klubb fått ordning på det hela innan hon goes pro vid sex års ålder. Eller, är det för tidigt? Nej, det är nog lagom.
  Och en annan sak, är du säker på att du vill lämna din dotter till folk som riskerar att röra till det när ni ska ta hem ungarna? Vem tillhör vem, liksom.
  Slut på roman. Fredrik och Anki heter egentligen Henrik och Emma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och åter jag, t.o.m. jag förstår någonting litet av den röriga förklaringen, och när jag tänker på det så är det en av grejerna som verkligen stör mig här: att man redan nu planerar för någon sorts organiserad fotbollsframtid. Jag tänker att fotboll för fyraåringar ska vara någon sorts lek med boll, utan att man ö.h.t. behöver fundera över vart det ska leda. MEN, ja, sport är någonting som många - inte minst fotbollsklubbar, av naturliga skäl - tar på största allvar. Det få vi erfara här.

   Radera
  2. "åter JA", skulle det vara. Herregud, skriver den typen av fel som fyraåringar skulle kunna göra sig skyldiga till.

   Radera
 6. Vadå krångla till det?! Jag suckar och skrattar på samma gång. Funderar på hur sjutton jag ska implementera ett normkritisk förhållningssätt på jobbet. Inte för att jag tror barnen har svårt för det, utan pga vissa vuxna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barnen på min dotters dagis är härligt förvirrade vad gäller kön. De har en fantastisk pedagogik där och alla ungarna är helt enkelt "kompisar":)

   Radera
 7. Fotboll är ju ändå djävulens påfund så... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, exakt så känner min man:) Jag känner att lite lek med en boll någon gång i veckan kan väl inte vara så farligt ... Märk väl, jag KAN ha fel.

   Radera