tisdag 4 juli 2017

Plötslig manusdöd

Nu är jag tillbaka. Ganska. Tror jag.

Men det är inga glada känslor just idag. Jag har nämligen en plötslig manusdöd att hantera. Fick just reda på att Moa Herngren kommer ut med en bok som heter Tjockdrottningen. Den handlar om en överviktig kvinna som är med i en dokusåpa. Jag har (hade) ett manus på gång som heter "Fläskön". Gissa vad den handlar om ...

Det här var riktigt smärtsamt och oväntat. Ämnet är lite för smalt för att det ska funka att ha två romaner utgivna inom samma tioårsperiod i alla fall.

Absolut ingen skugga ska falla över Moa Herngren!! Att vi hade samma idé betyder förmodligen att idén är bra! Och hon har med all säkerhet genomfört den bättre än jag skulle ha gjort.

För tack och lov är mitt manus inte i närheten av färdigt. Det ligger på blygsamma 14 000 ord. Men jag kände mig så pepp på det!

Aj, mitt författarhjärta. Det är inte omöjligt att jag sätter i mig en massa socker idag. Min tröstdrog of choice.

29 kommentarer:

 1. Oj! Surt. Men kanske ändå ...? Du är du, din berättelse är din. Kanske hade jag tänkt likadant men det går också att tänka om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ÄR ju väldigt specifikt samma - ganska smala - förutsättningar. Tänker att jag kanske kan tänka om helt med handlingen. Eventuellt. Gillar min huvudperson!

   Radera
  2. Jag förstår verkligen att det känns som en käftsmäll men det behöver inte på alls betyda död för ditt manus. Jag som skrivit i evigheter på samma bok har lärt mig att berättelser som vill ut kan vara hur elastiska och töjbara som helst om omgivningen kräver det. Om du inte vill att din bok ska likna Herngrens för mycket, läs den då och tänk om det som behövs.
   Kanske ska dokusåpe-temat bort- eller något annat? Eller inte? Mig veterligen finns det mängder av varianter på "sliten kommisarie med halvtaskiga relationer som löser mordfall". Och dom ges ut;) Håller med Ann-Charlotte; det är ändå DIN unika berättelse med DITT unika språk. Och därför kan jag inte tänka mig att det skulle bli samma historia. OCH, efter att ha g(r)ottat ner mig i "En väktares bekännelser" vill jag för övrigt gärna läsa den;) (Är det en ungdoms - eller vuxenbok?)

   Radera
  3. Ja, vet du vad? Jag ska läsa den. Och jag tror dessvärre att just dokusåpan - som ju var hela grejen, typ - får stryka på foten. Det är en vuxenbok, är det tänkt, men av det lättsammare slaget. Och tack för de vänliga orden.

   Radera
 2. Så. Väldigt. Jobbig. Skickar oändligt mycket sympati till dig!
  Kul med ett livstecken, men det kunde ju har varit ett roligare, för dig alltså. Hade väldigt gärna läst din fettö-bok, mest för att jag är säker på att det varit så sjukt underhållande skrivet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men eller hur, Annika? Det hade ju varit skönt om det inte inträffat ö.h.t. Men nu får vi ta det från där det är. Som sagt, skriva om och fimpa det som överlappar alltför mycket. Och tack för förtroendet:)

   Radera
 3. Hej, roligt att höra från dig igen! Men fy, den skräcken. Att någon ger ut nåt liknande just som man håller på. Det måste ju vara minimal risk, hur kan det bli så?!

  Men, håller med övriga. Bäst att läsa den andra innan du fattar förhastade beslut. Kan ju vara hur olika som helst med genre, målgrupp, stil etc även om det är liknande inramning. Men förstår att lusten kanske dalar... Sitter själv och frossar i mig barnens chokladbollar. Socker is the shit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen, det ÄR lite läskigt, eller hur? Nej, jag tänkte att det nog skulle vara en unik idé, men icke ... Men visst, jag kommer att läsa Tjockdrottningen och därifrån jobba vidare. Chokladbollar - det bästa som finns!

   Radera
 4. Jag tänker att det inte spelar någon roll. Jag skriver deckare, hur många gör inte det! Preferenserna är individuella och varje människa är subjektiv i läsandet. Så även om det nu kommer än bok i ämnet betyder det inte att andra måste avstå 😊! Upp med hakan!/ Cecilia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore bra om det vore så, men jag misstänker att förlagen är lite försiktiga med att ge ut sådant som specifikt förekommit på sistone. Lite som att försöka ge ut en bok om en pojke med ett ärr i pannan som börjar på en trollkarlsskola ... Fast Lev Grossman kom ju undan med The Magicians:)

   Tack för pepp, hursomhelst!

   Radera
  2. Ja somliga kommer undan. 😊

   Radera
 5. Så himla segt. Tror jag kan ha nämnt att något liknande hände mig en gång. Jag hade kommit på en så otroligt bra titel (den där typen som blir premissen för hela berättelsen) och så strövade jag in i en bokhandel en dag och hittade MIN bok. Eller åtminstone min titel, men den var ju liksom hela grejen. Jag är fortfarande lite knäckt, flera år senare.

  Med andra ord så lider jag med dig. Men jag tror också att du, som den författare du är, kommer kunna vrida din idé några varv till och hitta på något ännu bättre. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt också hittat "min" titel en gång i en bokhandel, fast det var i mitt fall inte helt avgörande. Men då vet du alltså hur det känns. "Som den författare du är" - hehe, tack för detta. Och ja, jag tänker försöka rädda det här på något sätt, för jag gillar mitt manus!

   Radera
 6. Men ääääh nej! Kanske du ändå kan skriva? Som många kommenterat är det ju ändå din berättelse! Dessutom låter det som ett bra och viktigt tema. Kämpa! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det här med att förlag ändå är rätt krassa i sitt sätt att se på böcker. Chansen att få boken antagen blir liksom FÖR mycket mindre. Tänker jag. Men jag känner mig ändå mycket mer hoppfull idag och tänker att jag väl får skriva om helt och hållet men behålla min huvudperson och de delar som inte har med viktminskningsdokusåpan att göra.

   Tack för påhejning!

   Radera
 7. Åh vad tråkigt! Vissa idéer kan ju fungera ändå om man tvistar till dem lite extra men här låter det som att du sett att era idéer är alltför lika. Tur i oturen att du inte hann skriva så mycket.
  Men snart kommer du på någonting nytt som känns minst lika roligt att skriva ska du se :) Kanske känns det till och med ännu bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar väl mycket om hur ett förlag skulle uppleva det hela och jag misstänker starkt att det ligger manuset i fatet att det åtminstone på ytan tycks vara ett plagiat av en redan genomförd idé🙄

   Radera
 8. Heja dig! OCH - vilken välsignelse att Herngrens bok kom ut INNAN du skrivit färdigt din. Så det kunde verkligen varit värre;) Du har ju ett författarhuvud, jag är säker på att om din berättelse ska ut kommer det snart ideér. (Och det hoppas jag för jag vill gärna läsa den:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamenvisst! Det hann aldrig få status som mitt huvudprojekt och det var ju väldigt skönt. Vi får se om jag kan snickra om det till något annat:)

   Radera
 9. Så märkligt när sådant händer. Trist för dig förstås, om du nu inte vill hitta någon vinkling på det...? Skriva ändå och vara med att forma en trend, bidra till att en ny sorts böcker dyker upp på marknaden!
  Själv har jag inte en hel bok snodd från mig, men däremot en hel scen som nästan är helt identisk i en amerikansk fantasyförfattares trilogi. Och jag säger bara det! Jag skrev min rätt så speciella scen först. För över 20 år sedan. Det tror jag inte han gjorde. Han måste hackat min dator och översatt... Japp. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen gud så nyfiken jag blir!! Och så intressant att höra om andra vars idéer krockat med liknande idéer.

   Som sagt, det är mest ur förlagssynvinkel jag ser det hela. Jag är helt övertygad om att mitt manus hade blivit fullständigt olikt Herngrens, och om jag hade varit ordentligt etablerad, med en trogen läsarskara, så hade jag kanske kunnat satsa i alla fall. Men som det är nu är det ju knepigt nog att få ett förlag att vilja kännas vid ens alster, utan den typen av problem.

   Radera
 10. Men åh, nej! Snacka om antiklimax. Hoppas att du hittar ett nytt spår i din idé, eller att en helt ny, unik idé kommer i din väg.

  (Och ja, se det som att du tänkte rätt!) :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur? Men jag har faktiskt redan samlat mig någorlunda från den initiala chocken. Otroligt surt, men det är bara att streta vidare. Och komma ihåg att jag är sjukt lyckligt lottad som har ett förlag i ryggen och en till bok som kommer ut i september:)

   Radera
 11. Nej vad tråkigt! Men det betyder inte att du kan göra om manuset,
  det gör ju många när en tvärvägg kommer upp plötsligt.
  Du kan fixa det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag hoppas faktiskt det. Jag tycker för mycket om det för att ge upp utan strid.

   Radera
 12. Försöker igen :)
  vad himla jobbigt när sådant händer. :( Man tror man hittat en perfekt idé och så kommer någon och snor den för en...
  Något liknande hände mig med mitt andra manus. Jag hade kommit på en jätteintressant story om en tjej som återser sin mobbare typ hundra år senare när de är vuxna, och bestämmer sig för att get even, jag hade till och med kommit på en klockren titel, Återträffen, eftersom det figurerar en klassåterträff i den. Just när jag skrivit klart den fick jag nys om en viss svensk film med samma titel som handlade om... ja du kan ju tänka dig. :( Den skulle dessutom ha premiär samma höst. Men vet du, jag gav ut den iaf. med en annan, bättre titel. Ok, det var olika format men iaf, dessutom, när jag stor i beredskap att ge ut den som e-bok fick jag höra talas om en annan BOK av en viss Mhairi Mc Farlane som handlade om... tja... :) Konceptet verkade praktiskt taget identiskt. Men det sket jag högaktligen i :D
  För några år sedan, tror det var 2014, kom det ut två eller tre böcker som alla handlade om kvinnors våld mot män i relationer, och så vitt jag vet blev ingen stämd! Så jag skulle säga kör hårt. När din bok kommer ut är den första redan yesterdays news och ett bra koncept läser man gärna flera gånger, så ge inte upp! Massor av pepp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen, vad intressant att höra! Och du gav ut den, alltså? Självutgiven eller fick du något förlag att tro att det skulle funka trots allt?

   Det måste ha känts förjävligt när du såg att filmen skulle komma! När du var klar och allt!

   Radera
  2. Japp, gav ut den på ett förlag som var specialiserade på e-böcker. Den finns inte att köpa längre dock. Men jag tyxker iaf att du ska satsa på den ursprungliga idén. Kanske läsa den andra boken för att veta hur du kan få den att sticka ut. Gör din ännu bättre ;)

   Radera
  3. Ok ... Ja, kanske det inte är helt omöjligt då. Jag ska läsa Tjockdrottningen och sedan bestämma utifrån det. Jag har i alla fall tre andra manus som jag jobbar med nu, så det räcker för tillfället:)

   Tack för värdefulla kommentarer!

   Radera