fredag 6 oktober 2017

Och Nobelpriset i litteratur går till ...

... en man.

Jaha.

Men det är klart, det brukar ju vara så.

Ok, men vadå då? Man kan väl inte hålla på och kvotera Nobelprisvinnare? Om Kazuo Ishiguro nu var den mest välförtjänte kandidaten så var han väl det?

Mm. Det är ett sätt att se på det. Personligen har jag en känsla av att det fanns ett gäng alldeles likvärdiga kandidater. Det finns nämligen jävligt många bra författare i världen att välja bland.

Jag skulle tro att väldigt många av dem är kvinnor.

Fjorton (14!) är antalet kvinnliga Nobelpristagare i litteratur sedan det första priset utdelades 1901. Hur många manliga pristagare? Hundra (100!).

That's right, gott folk. Någonting är en aning snett här.

Och en sak som stör mig redan innan det skett (och möjligen kommer vi aldrig dithän): Om det skulle vara uteslutande kvinnliga pristagare i tjugofem år framöver, så skulle det anses som någonting oerhört kontroversiellt, vinklat och pk. Hur många män i följd tror ni vann priset 1967-1990? Just det, tjugofem (25!) - för er som inte får ihop matematiken där så var priset delat (mellan två män) 1974.

Men det är klart. I vår fina, moderna, upplysta tid - säg fr.o.m. 1990, så har ju faktiskt åtta (8!) pristagare varit kvinnor - åtta av de fjorton kvinnliga pristagare det rör sig om totalt. Det måste väl vara ett steg i rätt riktning ändå?

Javisst, men under den perioden har tjugo (20!) män fått priset.

För vi vill ju inte att det ska gå alltför fort framåt. Nej, det ska mjukas upp med tiden. Är väl tanken.

Fy fan, säger jag.


12 kommentarer:

  1. Och då är ju ändå litteraturpriset en föregångare i nobelvärlden. Inom de naturvetenskapliga ämnena var det 9/9 manliga i år. Jag hade hoppats på Jennifer Doudna och Emmanuelle Charpentier i medicin, men nästa år kanske...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, vi är inte riktigt framme än, som sagt ...

      Radera
    2. Nej, vi är ju tyvärr inte det. Sedan tycker jag i och för sig att Ishiguro är en väldigt bra författare, inget snack om saken. Men det är ju trenderna, inte enskilda pristagare, som gör en lite trött.

      Radera
    3. Precis. Denna oförklarliga trend ...

      Radera
  2. Kan inte annat än hålla med, och hoppades på Margaret Atwood den här gången. Men jag gläds ändå åt den här pristagaren, som många känner till och har läst, och som dessutom skriver genrelitteratur (som är så oproportionerligt bespottad i det här landet). Skönt där att akademien åtminstone i det avseendet vaknade upp i tvåtusentalet och ser det som resten av världen har insett; att genrelitteratur inte behöver vara skräp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Atwood hade väl varit välförtjänt?! Jo, jag är övertygad om att killen har sina sidor - har själv inte läst.

      Radera
    2. Har inte heller läst, bara sett filmerna (när sa man det om en nobelpristagare senast?) Atwood eller vilken som helst av alla begåvade kvinnliga författare där ute hade varit klockrena! Googlade på priset efter ditt inlägg och känner mig faktiskt sur. Men det är ju bara banala kvinnokänslor, så dom räknas nog inte i sammanhanget....

      Radera
    3. Hehe, jag har också bara sett filmen:) Jamen, visst blir man lite grinig.

      Radera
  3. Jag håller med. Fan vad sakta det går, det där med jämlikhet mellan könen...Sämre än snigelfart.

    SvaraRadera
  4. Om nu Sverige är ett föredöme i övrigt (om vi nu ser till jämställdhet jämfört med ute i stora världen) kanske man inte vill förhäva sig i kommittén...? Ligger lite lågt sådär...? Nåväl. Suck. Knasigt är det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vete fan hur de resonerar. Men lite stört känns det ju.

      Radera