tisdag 14 september 2021

Vett och sans

 

Öppna skolplattformen är här för att stanna

En kort uppföljning av mitt inlägg om bl.a. Skolplattformen:

Det handlade om det orimliga i att en webbapp med ytterst begränsad funktionalitet har kostat staden (oss) en miljard kronor att utveckla - bokstavligen! Tid tog det också. Och fult och användarfientligt blev det. Min tes i inlägget var att detta hade kunnat göras på ett mycket mer effektivt och framförallt billigare sätt.

Så här står det i DN idag: "I förra veckan gav Liberalerna i Stockholms stad nya besked gällande Öppna skolplattformen, den app som en grupp föräldrar i början av året utvecklade som en utmanare till Skolplattformen, stadens hårt kritiserade it-plattform för skolan".

Notera särskilt: "en grupp föräldrar" och "i början av året utvecklade".

Häng kvar där en stund.

En grupp föräldrar utvecklade sin version av Skolplattformen i början av året.

Tog det tid? Nej, uppenbarligen inte. Var det dyrt? Det kostade - håll i er nu - NOLL (0!!!) kronor!!! Föräldrarna var helt enkelt trötta på att den befintliga Skolplattformen var så usel och ville själva ha någonting som var bättre och lättare att använda. De gjorde det för egen maskin, på eget initiativ, på sin fritid.

Nu ska visst Stockholms stad köpa denna app. Jag hoppas att föräldrarna i fråga blir stenrika på kuppen.

P.S. Till saken hör att det första som hände när appen kom var att staden genast började motarbeta den med alla medel - de blockerade den och polisanmälde! Ni fattar.

2 kommentarer:

  1. Djupt andetag dras … Jobbar själv för bättre offentliga upphandlingar och vet att det inte är lätt. Men ändå. Man måste se till att ha möjlig exit om projektet drar iväg. Att löpande följa upp arbetet och resultat. Ofta finns problem med obefintlig styrning/engagemang från beställaren. Ja det finns mycket att säga men bra att detta exempel lyfts och må de inblandade åtminstone ta lärdom av projektet och införa förbättringar för framtiden …

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo tack, inte lätt minsann. Men ja, låt oss hoppas att någon, någonstans reagerar och försöker undvika rena katastrofer i framtiden.

      Radera