torsdag 22 mars 2018

Jag raljerar fritt #6 - nostalgitripp

Igår var jag på Gustavsbergs bibliotek och lyssnade på Johan Ehn när han tillsammans med Helena Dahlgren pratade om sin bok Down under, som är en självbiografiskt inspirerad roman. Boken utspelar sig på 80-talet och det fick mig att minnas saker från min barn- och ungdom.

Exempelvis bussnöret. För att markera att man ville att bussen skulle stanna på nästa hållplats drog man i ett snöre som löpte längs bussens innertak på vardera sida. Det fanns inga speciella handtag eller så, utan man tog helt enkelt tag i det horistontella snöret och ryckte det nedåt. Jag förutsätter att snöret var kopplat till en analog klocka, för pling sa det hursomhelst.

Gammal SL-buss - så såg de ut på min tid


Busskortet var med foto och allt, inplastat i en liten mapp med en liten ficka på där man sköt in månadskortet, som var stort som ett rejält, avlångt frimärke ungefär. Det fanns också bussremsa, med typ tio resor på, och där chaffören stämplade när man gick på bussen.

Den här frisyren hade jag också vid ungefär denna tid


Bussremsan försvann väl ganska sent, dock?

Vi hade inte sällan våra byxben nedstoppade i tubsockorna. Vi hade plastörhängen i olika neonfärger - gärna "clips" som man nöp fast i örsnibben, vilket gjorde svinont efter ett tag. Vi hade breda resårskärp. Eller bara en tvinnad garnsnodd som vi gjort själva på fritids. Och fotsida kjolar var poppis ett tag. Till en sådan bar man gärna en rutig flanellskjorta med uppkavlade ärmar. Byxorna var så klart av stuprörsmodell - vi tyckte att 70-talets utsvängda byxor var det absolut fulaste världen skådat och var helt oförberedda när det plötsligt kom tillbaka på 90-talet.

Så här såg tubsockorna ut, och byxbenen skulle nödvändigt tjoffas in där

Det fanns, som bekant, inget internet. Det fanns knappt datorer. Man brukade inte ha någon hemma i alla fall. Den som hade en dator hemma var supercool. De datorer som fanns hade svarta skärmar med grön eller bärnstensfärgad text - kommandoradsstyrda så klart. När Mac:en kom med musen och "skrivbordsparadigmen", kände vi oss som om vi med ens beamats in i framtiden (jo, jag vet att Xerox var först med det där, men de dog ju liksom).

Man bar gärna vit rock när man handskades med datorer

Hushållet hade en enda, fast telefon (förutom vissa lyxfamiljer som hade en extra linje för sin tonåring). Det var snurrande nummerskiva som gällde och man var tvungen att svara för att överhuvudtaget få veta vem det var som ringde. På stan fanns det telefonautomater (telefonkiosker), i vissa, ovandaliserade fall med telefonkatalogen placerad på en liten hylla och fastkedjad i själva båset.

Något i den här stilen hade vi hemma

Telefonkatalogen, ja. Det var den tidens motsvarighet till internet. Det var allt vi hade, när vi behövde få tag i någon sorts info. Där fanns kartsidorna också, som man ibland rev ut och hade med sig när man skulle någonstans. Telefonkatalogen kom i ny upplaga en gång om året(?) och de lades i stora travar i porten, så att man gratis kunde ta sig en (eller flera, om man nu var så fräck) - åtminstone i stan, där jag bodde.

Under en ganska lång period fanns också pappersinsamlingen. Då ställde man sin påse med gamla tidningar utanför porten och sedan kom en bil förbi och hämtade upp den.

Det fanns knappt några smaker att välja på, vad gällde glass och yoghurt och liknande. Det var väl någonting i stil med vanilj, choklad och jordgubb för glassen och jordgubb eller citron för yogurten. Glasspinnarna var täckta med svinäcklig choklad, som var tunn och smaklös.

Det fanns blå läsk, Vira blåtira. Personligen kunde jag inte tänka mig att dricka någonting som hette någonting med "blåtira".

En förlorad läckerhet

Apelsinjuice fanns på Kalle Anka-prydda burkar, vars innehåll man spädde med vatten. Fadd smak som inte gjorde någon glad.

Vi hade två tv-kanaler, TV 1 och TV 2, och på dagarna och sena kvällar var det ingenting att se på dem. Då var det myrornas krig i stället (svarta och vita prickar som stormade omkring). När det väl var någonting på tv, så fanns det en vit pil i övre hörnet (kommer inte ihåg om det var vänstra eller högra) som indikerade att ett nytt program börjat på den andra kanalen.

Min familj fick VHS-spelare 1981. Då var vi i stort sett först med det. Det kallades inte VHS på den tiden, utan man kallade det oftast bara för video (själva apparaten). När man pausade stod bilden och fladdrade, eftersom det fysiska magnetbandet stod och ryckte därinne på något sätt, antar jag.

"Video" med vanligt VHS-band och någon liten kassett av något format jag inte kommer ihåg

Musik lyssnade man på på grammofon eller bandspelare. Hemma hos mig brukade vi alltid spela in på kassettband från nyinhandlad LP-skiva det första vi gjorde och sedan bara lyssna på bandet - detta eftersom grammofonskivor hade en tendens att "hoppa" när man dansade till dem, eller bara rörde sig för häftigt i största allmänhet. Det ledde till att sista låten på bandet ofta var avhuggen mitt i, eftersom längden på banden avgjorde: det fanns 30-, 60- respektive 90-minutersband, har jag för mig. Blandband hade vi så klart också. Den tidens playlists. De avnjöts med fördel med hörlurar i en freestyle. Var bandet gammalt eller batteriet trött hände det att musiken liksom svajade, men det fick man tåla på den tiden.

En s.k. freestyle (den svenska benämningen på en Walkman)

Jag skulle kunna fortsätta i en evighet, men nu har jag själv tröttnat för tillfället.

Hej då, 80-tal!

8 kommentarer:

  1. Det var en rejäl nostalgitripp! Det våfflade håret var min egen favorit tillsammans med neontajtsen :) Frågan som infinner sig: Var det bättre förr!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det våfflade håret! Själv tycker jag att det verkar så torftigt och liksom instängt så här i efterhand. Jag kan inte leva utan internet!

      Radera
  2. Nostalgi! :) Allt det där var ju del av barn- och ungdomen. Så hemskt och så härligt på samma gång. Bussar med de där opålitliga snörena att dra i. Och alla teveserier man antagligen aldrig glömmer, som Törnfåglarna, V, Krigets vindar, Shogun, Rötter, Nord & Syd...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var det så. Ja, tv-serierna! Man hade ju absolut inget annat att välja på - man såg rubbet! Lydigt satte man sig framför tv:n, en gång i veckan, samma tid, samma kanal. Inget binge-tittande på den tiden inte.

      Radera
  3. Åh, så härligt och hemskt det var då! Jag hade en ganska ful pannlugg med massor av hårspray i, och vi spelade dataspel på någons C64 (har varvat Rick Dangerous!). Som lite halvnördig (se föregående mening om dataspel) var det ändå en rätt kul tid att vara kreativ nästan-fjortis under, världen började öppna upp sig och det var liksom okej att hitta en egen väg som ens föräldrar inte redan trampat upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, härligt och hemskt var ordet:) Oh ja, dessa spretluggar vi var tvungna att underhålla! Jo, 80-talet var ok. På 80-talet, alltså.

      Radera
  4. Underbart! Jag minns pastellfärgerna, grannarna gick runt i mysdressar i olika pastellfärger, det stod "Poco Loco" eller nåt i den stilen på tröjorna och mamma hade ilsket permanentat hår. Jag hade chockrosa vågiga clips som trillade av hela tiden för de var för tunga, och jag och min bästis hade minst två hemliga ställen där vi smygrökte och pratade killar. Vilka tider;) Och busskorten, ja. Tack för ett underbart, nostalgiskt inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tvådelade pastelloveraller ja ... Det hade man ju. Och själv både hemanentade (som det hette) jag och färgade håret i olika uppfinningsrika nyanser. Ack, dessa clips! Smygrökt har jag aldrig gjort dock:)

      Radera