onsdag 17 mars 2021

Dubbla projekt

 

Dubbla projekt (Källa)

Jag är sådan som klarar av att ha två skrivprojekt igång samtidigt. Det är t.o.m. så att det ökar min totala produktivitet. Jag har säkert dragit liknelsen förut, men det är som extramagen man visar sig ha när det är dags för efterrätt efter en diger middag: det finns alltid plats för efterrätt. D.v.s. jag har utrymme för att klämma ut mer text i ett annat projekt, när jag inte kan få fram ett ord till i det jag nyss jobbat med. (Ok, i efterrättsfallet handlar det om att trycka in någonting i sig och i skrivfallet att pressa ut något, men ändå.)

Men vad bra! Då jobbar jag väl alltid så då? Med dubbla projekt.

Nej. Det gör jag inte. För att jag som vanligt inte presterar på topp - inte ens i närheten! Som alltid är trögheten där och förlamar. Att sätta igång ett projekt till tar emot som fan. Jag bara orkar inte.

Plus att jag har svårt att bestämma mig för vilket projekt det skulle vara. Jag har ett gäng idéer och påbörjade manus på bara några tusen ord, så vilket skulle funka just nu? 

När jag pratar om ett projekt till avser jag f.ö. råmanus. Att skriva nytt parallellt, det är det som (i teorin) funkar. Redigeringsprojekt har en tendens att döda all kreativitet utanför det som behöver stötas och blötas. Så det som händer när jag är tvungen att redigera - p.g.a. att ett förlag faktiskt vill ha något jag skrivit, vilket ju har företräde - är att allt annat avstannar.

Jag gillar inte att redigera. Jag gillar att skriva nytt. Så en korkad grej jag har en tendens att göra är att skjuta upp redigering till förmån för att skriva råmanus. På det sättet är jag en lallande fåne.

Som det är nu, har jag ett manus som behöver redigeras: det eländiga spökmanuset som det gått så mycket troll i. Förlaget (Bonnier Carlsen) har gett mig en massa feedback och jag borde redigera så att tangenterna glöder, men det är bara det att mitt andra manus - tävlingsmanuset i BC:s manustävling som avgjordes förra våren (och där manuset alltså gick obemärkt förbi) - liksom har trängt sig före och är det som så småningom kommer att ta upp all min tid. Det hjälper ju heller inte att spökmanuset redan gått så många vändor och aldrig tycks bli riktigt användbart.

Men det jag gör är alltså just nu att skriva på ett spontant feelgoodmanus, som inget förlag ens känner till och som inte på något vis har en tydlig målgrupp eller något annat som gör det potentiellt sett attraktivt för förlagen.

Dubbla råmanusprojekt i all ära, men medan jag skriver det här inser jag så klart vad jag måste tvinga mig till den närmaste framtiden: låta feelgoodråmanuset och spökmanuset i akut behov av redigering bli mina dubbla projekt i stället.

Så. Då har vi rett ut det. At ease!

4 kommentarer:

 1. Det här var intressant. Jag är precis tvärt om, och får total panik när jag inte har något att bearbeta. Så till den milda grad, tydligen, att jag blev tvungen att belöna mig själv med en manisk genomgång av gammalt ungdomsmanus (+ förlagsinskick) för att öht orka starta upp att skriva ett nytt. Hade för övrigt missat(glömt?) att BC var på med spökmanuset också, förutom tävlingsmanuset. Så himla kul och bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså minsann, är det så? Vad skönt att ha en så avslappnad inställning till att riva ett korthus/repa upp manuset genom att börja dra i en tråd - jag tycker alltid att det är läskigt att skriva om, fast jag vet att det är helt nödvändigt. Nja, jag har ju inget avtal på spökmanuset, men de har gjort så pass mycket som att skicka till lektör och komma med förslag på ändringar, så de har i alla fall inte tackat nej.

   Radera
  2. Klart det är läskigt att riva och bygga på nytt, men mina råmanus är alltid helt stört dåliga, så det känns som om jag gör dom (och mig) en tjänst med att riva sönder dom.
   Tittar förresten lite till höger här på bloggen, och konstaterar att jag fullt och fast tror på din förmåga att bearbeta :-)

   Radera
  3. Bra att kunna se själv var det brister - jag är alltid hemmablind. Jodå, jag har lärt mig att bearbeta, den hårda vägen.

   Radera