fredag 5 mars 2021

Sportlovet en los tiempos del covid-19

 

(Bara för den som missar referensen (Källa))

Sportlov är ett krävande fenomen under de bästa av omständigheter. I coronatider blir det alldeles hopplöst.

Allt är stängt och det stackars barnet (6,75 år) blir sittande med iPaden i soffan. Hon har blivit skitbra på ett otroligt trist spel. Hon har sett alla avsnitt av otroligt trista barnprogram om och om igen.

Jag är ingen speciellt aktiv mamma i vanliga fall, men under den här typen av lov brukar jag rusa mellan museer och Skansen p.g.a. dåligt samvete. Nu vet jag inte vad jag ska göra. Jag är ingen lekmänniska, men föreslår då och då sådant som jag kan stå ut med: pussel, pyssel, rita. Sådant. Barnet är föga entusiastiskt. Om hon får välja fritt så vill hon leka aktivt med mig. Med typ dockor. Alternativt rollekar, där hon under innevarande period alltid är prinsessa medan jag växlar mellan att vara drottning och kammarjungfru.

Vi hamnar i ett dödläge, där hon ofta återigen hamnar framför en skärm.

En skärmaktivitet som är helt ny i.o.m. corona är dock riktigt, riktigt bra: facetimelek med far- och morföräldrar. Jag räknar det faktiskt inte ens som skärmtid, eftersom det handlar om äkta lek. Mormor och farmor är outtröttliga och beredda att umgås på detta vis i timtal. Faktum är att jag tror att det livar upp i isoleringen, som jag och min mans föräldrar lever under. Win-win.

Just för tillfället har vi dock playdate här hemma, med dotterns klasskamrater, och som det är nu känns det som himmelriket på jorden. Det spelar ingen roll att de river hela huset. De har kul och jag slipper det dåliga samvetet, samtidigt som jag kan dricka kaffe i fred.

4 kommentarer:

 1. Jag har ju sportlov hela tiden, och inga barn, så jag ska inte sitta här och ropa igenkänning. Däremot känner jag mig tom i huvudet i dag. Skriver jag för mycket en dag så går det inte så bra nästa. Och så fick jag för mig att boken du visar på bild heter Pest i kolerans tid :-) Trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, du är en varannandagsskrivare? Intressant. Hehe, bra titel och säkert up for grabs:)

   Radera
 2. I feel your pain! Är ledig måndag-tisdag nu på barnets sportlov, det är snordåligt väder och jag har ryggskott. Yejj! Men, FaceTime är DET BÄSTA, idag åt barnet och liten släkting brunch tillsammans via telefon och sedan dök den lilla släktingen upp, som en räddande ängel. Mamman kunde inta soffläge, ensam, med en bok. Jag hade semester, på riktigt, typ. (Mvh Annika, som inte kan logga in nu heller fast jag är inloggad, och som har börjat smygblogga lite igen. Men bara lite.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yejj, indeed. Ryggskott låter halvkul. Men, ja, tack och lov för Facetime😍 (Du verkar vara inloggad - ska nu försöka komma åt din blogg.)

   Radera