fredag 1 september 2017

Författarskola #38 - mingel


Igår var det dags för förlagsfest på Pirat/Lilla Pirat. Glad i hågen och utstyrd i den blåaste outfit man ö.h.t. kan tänka sig, gav jag mig iväg för att mingla skiten ur folk.

I'm talking seriously BLÅ här!

Det här inlägget hade f.ö. kunnat gå under etiketten "Jag raljerar fritt", men jag tänker att det är nog så instruktivt för aspirerande författare att få höra lite hur det går till på en sådan här fest. Alltså, det går ju till som på vilket annat mingelparty som helst, så klart. Ok, det här ÄR ingen klockren lektion, och ok, jag raljerar fritt, men nu orkar jag inte ändra titeln.

Jag anlände hursomhelst ca tio minuter efter formell starttid, och redan i porten i huset där förlaget har sina lokaler hörde man att det hunnit dra igång rätt bra däruppe. I dörren stod förlagsägarna och tog alla artigt i hand. Jag känner ju, som sagt, knappt igen mig själv i spegeln, men Jan Guillou känner jag definitivt igen och Liza Marklund kunde jag i sammanhanget identifiera med ganska stor säkerhet - i synnerhet eftersom hon presenterade sig som just "Liza" (även om z:t så klart inte hördes). Jag började med att påtala för henne hur LÅNG hon är - 181 cm, visade det sig. Sedan gick jag raskt över till att missa Guillous hand när han försökte skaka min - vi liksom krockade med händerna i fel position. Så inleder ett proffs sitt minglande!

Sedan började det för mig rätt krävande arbetet att försöka känna igen mindre allmänt kända människor, men som jag träffat tidigare på förlagsfesterna. Det är fan inte helt lätt. Folk byter ju hår, t.ex. En tjej som jag träffat flera gånger och är vän med på Facebook kände igen mig och hälsade, och inte förrän då förstod jag vem det var, eftersom hon ÄNDRAT HÅRET! Man kan inte gå omkring och ändra håret och tro att jag ska hänga med i svängarna. Dessvärre har PR-ansvarig på förlaget en vana att byta både frisyr och hårfärg, och detta gör att jag aldrig känner igen henne direkt - inte heller denna gång. Alltså, på riktigt, vi har träffats vid kanske ett tiotal tillfällen! Och VARJE gång sträcker jag osäkert fram handen och undrar i bästa fall försiktigt om det möjligen kan röra sig om Christina - vilket det ju gör, VARJE gång. Hon måste tycka att jag är jordens drygaste idiot.

Jordens drygaste idiot eller ej, så inledde jag i alla fall själva bufféplockandet med att tappa en liten "båt" fylld med någon sorts nudelsallad och i samband med detta skvätta ut hela innhållet ur mitt rödvinsglas över buffébordet. Då hade jag alltså ännu inte hunnit få i mig många droppar av detta vin. Så det började fint även på den fronten.

Jag fortsatte storslaget med att sätta mig vid samma bord som Kristina Ohlsson och Sara Lövestam utan att hälsa ordentligt på dem, eftersom det är så självklart för mig vilka de är - för jodå, DEM känner jag igen utan problem. Sedan började jag pressa Kristina på detaljer kring hur hon kan vara så himla produktiv och huruvida hon skriver synopsis innan hon börjar skriva en bok på allvar, o.s.v. Hon var mycket vänlig och svarade snällt på mina frågor - verkligen en himla rar tjej.

Sedan var det dags för idoldyrkan. Jag gick fram till Lena och Olof Landström och började tjata öronen av dem om sådant de gjorde för närmare ett halvt sekel sedan, d.v.s. Kalles klätterträd, Farbrorn som inte vill va' stor, o.s.v. Men de var så himla gulliga och lät mig pladdra om hur mycket jag älskar de där filmerna än idag och hur även min man och min treåring(!) tycker att de är geniala rakt igenom. De hade själva inte sett dem på länge. "Håller de fortfarande?" frågade Olof ... Så himla mysiga människor.

Steget därifrån till rena stalkerfasoner var inte långt, visade det sig. En ny debutant på förlaget är Johan Ehn med sin bok Down under, som är en berättelse av självbiografisk karaktär. Jag har läst denna bok, och eftersom den bygger på hans eget liv, så tror jag efter detta att jag känner Johan. Han är f.ö. mycket lätt att känna igen av någon anledning och jag kastade mig över honom som en long lost bästis. Han hanterade detta på det allra mest godmodiga sätt.

Bland de mer positiva, ego-boostande upplevelserna igår var ju helt klart när folk faktiskt vid flera tillfällen kom och sa att de läst En väktares bekännelser och att de tyckt om den. I synnerhet en kvinna som hade en barnbokhandel på Söder verkade verkligen jätteförtjust i boken och berättade f.ö. att hon sålt många exemplar. Det är så himla SJUKT att tänka sig. Att någon KÖPER ens bok. Och LÄSER den. Och att åtminstone denna kvinna (Caroline hette hon) verkligen ÄLSKADE den. It boggles the mind.

Och att dessutom se sina egna böcker - både En väktares bekännelser och Visheten vaknar - lite varstans på hyllorna där i förlagets lokaler ... Obegripligt.

Jag träffade även fantastiska Johanna Lindbäck (Bokhora och Bladen brinner). Och Sara Gimbergsson, som skrivit böcker min dotter älskar. Och Pija Lindenbaum, som ju är överbegåvad på alla sätt och vis. Och skittrevliga Mikael Bergstrand. Och lilla ofattbart unga Karl Modig, som alltid livar upp stämningen. Och ett helt gäng andra människor som jag inte vet namnet på, men som det var superintressant att prata med.

Men ok, om det här nu var en författarlektion trots allt, så får vi väl försöka pressa ut någon liten lärdom ur det hela. Hm, kanske att försöka sikta ordentligt när du ska skaka hand med den som äger ditt förlag? Jo, vi säger så. Over and out.

15 kommentarer:

 1. Men vad trevliga alla är! Efter att ha läst en hel del här på bloggen och därmed tycker mig känna ditt skrivjag rätt så bra så har jag synnerligen svårt att se hur du skulle kunna uppfattas som dryg trots oigenkänning och lite allmän förvirring. Med rätt attityd kommer man undan med det mesta :)

  Och att folk var där på utsatt tid var ju intressant! Hade jag inte trott...

  Vad sägs om en bild på den sjukt blå outfiten efter en sån teaser?! Vad hade de andra på sig? Kände du att du valt rätt?

  Tack för rapporteringen från insidan, alltid spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var väldigt rart sagt🌷

   Och visst - folk hänger på låset! Vi pratar fattiga kulturarbetare (med vissa undantag) som kastar sig över gratisvinet😊 Är en teori jag har.

   Ah, jag hade tänkt lägga upp en bild i inlägget på min outfit. Inte läge att fixa just nu, men så länge kan du tänka dig en illande undulatblå, som det är oerhört osäkert om jag alls kan bära upp😬😂 Men det går liksom inte att vara fel, känns det som, i ett så pass avslappnat sammanhang. T.ex. Liza Marklund hade på sig ett glittrigt litet guldfodral - HON bar upp det fantastiskt!

   Radera
 2. Alltså, du skriver så himla roligt. Jag måste genast beställa dina böcker! Borde förstås ha gjort det för längesedan, och har tänkt det länge, men av någon (dum) anledning har det bara inte blivit av än.
  Tack också för en spännande inblick i den glamourösa delen av författarlivet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack! Verkligen! Och hallå där! Inte behöver du läsa just mina böcker - även om du självklart gärna får göra det.🌸 Jag vet allt om läsköer som aldrig någonsin kommer att vara under kontroll.

   Hehe, visst är det lite glamourfaktor där?😊

   Radera
 3. Haha, det låter verkligen som en rolig förlagsfest! Skrattade så mycket åt nästan-handskaket med Jan Guillou att jag fick ont i kinderna ����

  SvaraRadera
 4. Haha! Som någon här ovan antydde; eftersom jag vid detta laget tycker mig känna ditt blogg-jag lite grand så är jag helt säker på att du klarade det galant; var sympatisk och verkade intresserad av andra i din snygga blå out-fit! Ändå är jag inte avundsjuk för jag inser att jag hade nog inte pallat det där...Jag hade 1) inte sovit natten innan och kommit dit, suttit blek och tyst och insett mina begränsningar eller 2) (och troligare) druckit lite för mycket och INTE insett mina begränsningar och visat Jätte HUGE enorma stalkertendenser. Nej, strongt att du gick tycker jag, hoppas att du hade en rolig kväll, vilket det låter som, och herregeud, det måste ha känts stort och coolt:) (Stalkerhälsningar en anonym;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så rar du är! Och, ja, jag hade jätteroligt. De där förlagsfesterna är så himla mycket roligare än de mingelpartyn jag varit på i samband med jobb o.s.v., helt enkelt eftersom alla som är där har åtminstone en sak gemensamt: vi älskar böcker.

   Jag är alltid lite för mycket, är jag rädd. Kan nog upplevas som påfrestande då och då av vissa. Men sån är jag.

   Radera
 5. Alltså älskar det här inlägget!! :D Jag är en som älskar att mingla men visst kan det vara stelt ibland ändå, då försöker jag bara låtsas att jag är nån annan. Liksom "skådespelar" mig själv. Låter kanske knäppt men funkar bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att höra:)

   Jamen, det är ju ingen dum idé. Man är Partypinglan för en kväll, liksom.

   Radera
 6. Vilket roligt inlägg! Jag kunde riktigt känna dina känslor i situationerna. Tack för trevlig läsning. Och grattis till fina försäljningssiffror, vilken lycka :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommentaren nedan var ju riktad till dig förstås, Marie. Svår det där med att klicka rätt🙄

   Radera
 7. Tack, tack🌹 Ja, det är verkligen en underlig känsla att åtminstone något exemplar då och då ligger där på disken och byts mot reda pengar😱

  SvaraRadera
 8. Haha så kul :-D Tycker du låter som ett socialt geni, skulle själv mest troligt försöka smälta in i tapeterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland borde jag nog öva lite på det där med att smälta in i tapeterna. Jag blir lätt lite too much😬

   Radera