lördag 1 april 2017

Författarskola #28 - citaträtt


Min redaktör droppade häromdagen en bomb jag inte såg komma, eftersom jag naivt har en tendens att titta åt andra hållet när verkligheten gör plötslig entré i min lilla hemmagjorda värld. Bomben hade med upphovsrätt att göra. Det visar sig att man inte kan ta någon annans text och bara kleta in den i sin egen.

Alltså, snälla, lilla jag, det borde jag väl ha kunnat tänka ut med en viss, på mig ganska rundligt tilltagen kroppsdel.

Jag har ett kapitel i mitt manus (uppföljaren till En väktares bekännelser) som typ bygger på en låt, eller vad man ska säga - då har jag i.a.f. inte sagt för mycket. Jag har här friskt återgivit större delen av texten till denna låt. Och - hör och häpna - det får man inte göra!

Tydligen är lagen rätt mild i Sverige och citaträtten (som den kallas) tycks täcka även internationella texter, så länge boken ges ut i Sverige - och det är ju marknaden vi talar om här. Den låttext jag citerat så frikostigt ur är på engelska och upphovsmannen är inte svensk, men det tycks alltså inte utgöra ett ytterligare problem i alla fall. Hade vi talat om en internationell marknad hade jag nog varit tvungen att köpa vartenda ord jag använder, dyrt, för att inte riskera några rättsliga problem.

Citaträtten innebär inte att det är fritt fram, men den ger heller inga kvantifierbara begränsningar (det talas i termer av "lojalt syfte" och dylikt). Jag tror att jag kommer att kunna komma undan genom att korta ned den återgivna texten rejält.

Dagens lektion: Tänk som en vuxen människa innan du börjar beströ din egen text med andras. Det blir betydligt lättare så.

12 kommentarer:

 1. Det här har jag också funderat på. Det är inte så mycket låttext i mitt fall - bara en rad, även om den upprepas flera gånger. Just nu lutar jag åt att ha den kvar, för jag kommer inte på något bättre alternativ och det finns ju en överhängande risk att just det här manuset aldrig blir utgivet, men det är ändå något som skaver lite. Får väl se om jag ändrar när jag väl kommer fram till det kapitlet. Det är mot slutet, så jag har tid på mig att fundera åtminstone.

  Ska bli intressant att höra vad du kommer fram till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Citaträtten borde verkligen täcka din lilla rad, men att JAG tolkar det så ska du inte godta som "bevis". Det finns ingenting som säger att ditt manus INTE blir utgivet och du och ditt förlag kan ju diskutera hur ni löser saken då - de kommer inte att sky ditt manus p.g.a. en rad sångtext:)

   Radera
  2. Vet du vad, nu tänker jag lyssna på det säfströmska oraklet och sluta bekymra mig över det här, åtminstone tills vidare. Tack tack. :)

   Radera
 2. Som gammal revy-räv ( haha, det lät ju skumt) har jag brottats med rättigheter många gånger (Stim är tex väldigt trevliga och informativa) och har blivit så pass skrämd att jag avstått citat i mitt manus fast det skulle behövts på ett ställe. Håller med bara hittepå att det blir intressant att se vad du kommer fram till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter inte bra att du blivit så skrämd😬 Ska höra med Stim vad de säger då - tack för tipset! Revy-räv säger du? Gud, så intressant! Hoppas på ett blogginlägg om detta så småningom.

   Radera
  2. Hade en kort "karriär" som medlem i ortens nyårsrevy-gäng, och då man gärna snor en känd melodi och sätter ny töntig text på den så var Stim ett bra bollplank om vad man fick framföra på en scen. Ytterst vänliga, men även "jaaa, men det kan ju hända att artisten i fråga stämmer er om ni gör fel". I ren skräck började vi komponera eget material. Filar på ett inlägg om att skriva "roligt" för scenen och hur svårt det är att allt inte blir buskis :)

   Radera
 3. Som sagt, Bara hittepå och Annika, ni är två utmärkta exempel på vuxna människor som tänker efter i förväg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, har mer lärt via trial and error :-D (får jag använda dig som källa nästa gång jag försöker övertyga sambon om att jag visst beter mig vuxet?)

   Radera
  2. Du får absolut använda mig som källa. Jag kommer att försvara din vuxenhet till sista blodsdroppen:)

   Radera
 4. Oj då, det där har jag inte tänkt på! Jag har ett citat från en bok av Tove Jansson i början av mitt manus, kommer inte ihåg exakt hur många rader, bara ett par tror jag, men ändå. Måste kolla upp det lite mer, inser jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen visst, man bör kolla upp det i alla fall, innan det blir ett problem. Du får väl ta reda på vem som äger rättigheterna, så kan du säkert bara få ett medgivande från den personen/organisationen.

   Radera