söndag 16 april 2017

Författarskola #31 - redaktören har alltid rätt #2


Tänk att jag ännu inte riktigt fattat det här, trots att jag hela tiden får nya bevis på det och dessutom skrivit om det här: Redaktören HAR alltid rätt. Ok, det kan väl vara en sanning med modifikation, men en tillräckligt huvudsaklig regel för att man ALLTID ska vara beredd att lyssna på sin redaktör. Hon vet vad hon pratar om, hon har varit med förr.

I responsen från min redaktör på den senaste versionen av mitt manus (uppföljaren till En väktares bekännelser) så hade hon en synpunkt på mitt första kapitel som jag till en början tyckte var mest lite jobbig och onödig. Hon hade formulerat sig ungefär "jag har tänkt på det här, men se vad du tycker och gör som du vill", vilket gjorde att jag tänkte i banor av "jomen, jag vet ju hur jag har tänkt här och det är bra som det är och hon säger ju att jag får göra som jag vill, så jag låter det vara". Med detta ämnade jag alltså vifta bort det hela.

Men allteftersom tiden gått och jag åtgärdat andra, mer akuta delar av manuset, så har det där stört mig mer och mer. Och vis(!) av erfarenhet(!) släppte jag mina försvar och tänkte efter. Jag tillät hennes tankar att få spelrum. Och vips, så var det inte bara för hennes skull jag trots allt gick in och ändrade en hel del, utan helt enkelt för att det blev bättre så.

Därmed inte sagt att jag köper allt det hon säger/tycker rakt av. Det behöver man inte göra, tycker jag - det är ju ändå jag som ska föreställa författaren. Men när hon funderar över någonting, så är det garanterat värt att fundera över. Så man får ta en vända med öppet sinne.

Påminn mig om detta nästa gång jag trilskas, är ni rara.


6 kommentarer:

 1. Noteras! Snubblade föresten över nya boken på Adlibris, säger bara det; omslaget, OMSLAGET! Fick ett litet rys faktiskt :)

  SvaraRadera
 2. Shit! Hade ingen aning om att den var upplagd än. Det måste ju betyda att förlaget menar allvar med att ge ut den:) Galningen i mig tror hela tiden att de ska dra sig ur:D

  SvaraRadera
 3. Även om jag inte jobbat med redaktörer (än!) tänker jag att alla gånger jag fått mer professionell feedback (dvs folk som skriver mycket själva och seriöst kollar på ens manus) har responsen verkligen varit bra. Förslag till ev ändringar som faktiskt gjort det bättre t.ex. Så nog gäller det att släppa sina försvar och se i ett större perspektiv. Typ någon annans. Iaf ibland. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ÄR bra med feedback - i synnerhet professionell sådan. Många sunda, fina människor är jättebra på att ta till sig kritik, och även jag börjar bli bättre på det, även om jag från början varit helt galet urusel på det. Michaela von Kügelgen skrev ett inlägg på Debutantbloggen igår som kändes som om jag själv kunde ha skrivit det: https://debutantbloggen.wordpress.com/2017/04/19/nar-nan-petar-i-ens-text/. Precis så som hon beskriver det har det varit/är det för mig - men tidigare har det varit MYCKET värre.

   Radera
 4. Nu kollade jag också upp omslaget - så fint! Och de där guldfigurerna är ju verkligen just guld. De passar så bra ihop med det du skriver om och gör det tydligt att böckerna hör ihop samtidigt som det finns utrymme för variation. Ett litet genidrag från den som gjort omslaget tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du gillar det! Jag är också mycket nöjd. Och glad över att få ha en sådan maffig måne med den här gången:)

   Radera