måndag 3 april 2017

Författarskola #29 - tre droppar Östnäs


Nu, hörni, har jag läst första delen i Elisabeth Östnäs trilogi om Turid, Sagan om Turid - Kungadottern, en historia som utspelar sig under vikingatiden. Författaren själv hade vänligheten att skicka ett ex till mig i en sorts byteshandel med en tegelsten om isländska som jag visade mig ha två av. Jag hade länge velat läsa Turid och hade förgäves försökt få tag i den som e-bok, men nu blev jag alltså av med en bok ur min överlastade bokhylla och kunde då ta emot en från henne. Tack, Elisabeth!

För, shit, den var bra. Och jag har svårt att sätta fingret på exakt varför jag blev så engagerad, men beviset är i alla fall att jag genast reserverat de två övriga delarna på biblioteket med planer på att försöka hämta dessa idag.

Vad gör hon då, som blir så rätt? Vi håller oss i vanlig ordning till tre saker.

1. Researchen är ingenting mindre än överväldigande. Hon måste ha ägnat sig åt det på heltid i flera månader. Eller så fabulerar hon bara på ett extremt övertygande sätt, men det är inte känslan jag får. Grunden är så himla rigorös och övertygande att det känns som ett tittskåp rakt in i vikingatiden.

2. Magisk realism är insprängd på ett mycket tilltalande sätt. I denna bok är gammal folktro inte bara just folktro, utan en parallell verklighet - och jag älskar det.

3. Karaktärerna är inte schablonmässiga. De känns mångfacetterade och "riktiga". De är inte svartvita alls, utan glidande, precis som folk är mest i verkligheten. Det är förvånansvärt effektfullt och gör att jag blir än mer engagerad.

Jag har tänkt på den här boken mer än jag brukar tänka på böcker jag läst. Annars kan jag vara lite love 'em and leave 'em, men den här satte sig. Läs den!

11 kommentarer:

  1. Oj, den låter ju riktigt bra! Har inte hört talas om den innan faktiskt, men känns som att jag borde läsa den nu :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tycker jag att du ska göra! Jag är nu djupt inne i del två, Krigstid.

      Radera
    2. Ooooh, it's so good! Elisabeth kan sina saker, det får man verkligen säga. Jag var faktiskt inte helt frälst efter första boken, men Krigstid, där blev jag en hängiven fanatiker! Sen har de ju haft oerhört god smak när det gäller blurbarna på Korpgudinnan...

      Radera
    3. Jag har ingen möjlighet att verifiera blurbkvalitet innan jag läst hela serien, eftersom jag inte vill råka se ett enda spoilande ord.

      Men ja! Hon kan sina saker!

      Radera
    4. Ni är ju för fina. Och att David inte var övertygad efter ettan ser jag bara som ett mindre karaktärsfel, nä jag skojar bara :) Tycker att det var fina invändningar till den, och jag ÄR inte mina böcker hörni, man får tycka illa om dem. Däremot blir jag väldigt glad när någon gillar, som du Elin, och David! Jag känner likadant för Tilde, det där om att vilja fortsätta. För jag kan också läsa en första del, gilla, och sen lämna. Men Tilde vill jag ser på fler äventyr. Och min tolvåring läste hela under en resa till Stockholm och tyckte att den var mycket bra - däremot inte rolig! Det fattade jag inte. Att hon inte tyckte att den var kul. Jag småskrockade hela tiden. Men man får ju tycka vad som helst. Ska försöka mig på en vuxen historiskt nu och älskar som sagt researchandet, men det svåra är ju: Hur tänkte de? Dick Harrison ger nästan alltid svaret ;) Men vi hörs och ses, på Bokmässan hoppas jag! Förresten älskar jag den isländska grammatiken. Med palatogram!

      Radera
    5. Oj, vad roligt att din tolvåring gillade, även om också jag tänker att bokens främsta egenskap är att den är rolig, på ett stillsamt, skrockvänligt sätt.

      Hehe, ja, man måste ju grafiskt försöka illustrera exakt var ljuden ligger i munhålan - annars är det inte någon seriös lärobok.

      Ser mycket fram emot din nästa bok och att få träffa dig på mässan!

      Radera
  2. Iiiiieh, magisk realism, folktro, HÖRNSTENARNA i min dystopitrilogi (helt normala inslag i en hightech-framtid, jag lovar!). Låter som en underbar bok hon fått ihop, Östnäs, och den där att-läsa-listan blev just ÄNNU längre

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet allt om vildvuxna läslistor! Känner mig ständigt lite i drunkningsläge. Men nu blev jag också extremt nyfiken på din dystopitrilogi! Är den färdigskriven?

      Radera
    2. Nja, finns hyfsat genomarbetad del ett (som tyvärr ratats av förlagen) och råmanus till del två. Har dystopipaus just nu, men ska ta tag i det igen någon gång.

      Radera
    3. Så himla spännande! Men det är väl inte så dumt att låta den ligga nu, i väntan på att ett förlag plockar upp dig. När du väl sitter där kommer de nog vara medgörligare och vara beredda att jobba på det tillsammans med dig. Det är ju lite trögt att sitta och slita med en del två eller t.o.m. del tre när ettan inte riktigt slagit igenom ännu.

      Radera
    4. Ja alltså jag räknar kallt med att bli en sån där diversified author (eller vad det heter) som alla verkar vara i USA, som klockar in en fyra-fem genrer för alla olika åldrar :-D

      Radera